אחד המיומנויות הכי חשובות בעידן הנוכחי היא דיבור בפני קהל. נשמע בסיסי נכון? ברור שחשוב לדעת לדבר מול קהל.. אולם מסתבר שזה אכן חשוב ובסיסי אך לא כל כך פשוט. מחקרים הוכיחו שפחד קהל למשל, הוא פחד שכיח מאוד ומאיים על אנשים אפילו יותר מאשר פחד מפני המוות. נשמע מוגזם? מסתבר שלא. פחד קהל הוא פחד חוצה תרבויות ועמים וכולנו חווינו אותו לפחות פעם אחת בחיים. חלק מהאנשים חוו אותו כילדים שהתקשו לעמוד מול המורה ולענות על תשובה בפני כל הכיתה, ואחרים חוו פחד זה כבוגרים שהתקשו לעמוד ולדבר בישיבת צוות בעבודה מול עיניו הבוחנות של הבוס.. מי מאיתנו לא מצא את עצמו, לפחות פעם אחת, עומד מול אנשים שאיננו מכיר, מתקשה להפיק קול, הידיים רועדות ללא שליטה והלב פועם בחוזקה? אין לי ספק שזה קרה לכולם ויותר מפעם אחת.
מי נדרש לעמוד קהל?
כאשר מדובר על דיבור בפני קהל, נדמה כי העולם נחלק לשניים: ישנם האומרים: " אני אעמוד מול קהל? אין סיכוי שאדבר מול קהל..זה ממש לא בשבילי", ויש אחרים שיגידו: "לעמוד מול קהל? אין שום בעיה..מה שצריך זה קצת ביטחון, אומרים מה שרוצים וזהו". הפערים בין שני הקצוות גדולים , אולם העניין הוא שכולנו נדרשים לעמוד מול קהל כל הזמן. גם הביישנים הנמנעים מדיבור בפני קהל וגם אלו שלא רואים בכך שום בעיה. למעשה, אנו עומדים מול קהל בעבודה, בישיבות צוות, מול הילדים שלנו, מול בני הזוג שלנו ואפילו מול המוכרת בחנות הבגדים שמנסה לשכנע אותנו "שהבגד מתאים לנו בול!".
מדוע חשוב ללמוד מיומנויות עמידה מול קהל?
כיום כולם מבינים, גם הנמנעים מדיבור בפני קהל וגם בעלי הבטחון בדיבור מול קהל, כי היכולת להתבטא בבהירות, להעביר מסר ואפילו לשכנע, אינה יכולה להיות רק מנת חלקם של בודדים. מדובר במיומנות משנה חיים, מיומנות המסייעת לנו להשיג מטרות, לשכנע, למכור ולקדם יוזמות שונות.
עמידה מול קהל ושיווק
בעולם השיווק ניתן לראות שלל דוגמאות כיצד בעלי עסקים הבינו שמיומנות עמידה מול קהל היא קריטית עבור ההצלחה שלהם. למשל, אם בעבר בעלי עסקים היו תולים מודעות בלוח מודעות, מפרסמים את העסק שלהם בעיתון או אפילו משלמים על מודעה בגוגל, היום כולם מבינים שזה לא מספיק. הצרכן אינו מסתפק במודעה קרה שאין מאחוריה "נשמה". הצרכן רוצה להכיר את הסיפור העומד מאחורי המוצר או העסק ובודק אם הוא מסוגל להזדהות עם הסיפור הזה. הוא רוצה לדעת מי הדמות העומדת מאחורי העסק ולשמוע אותה משכנעת עד כמה המוצר שלה חיוני עבורם. כיום ניתן לראות כי יותר ויותר בעלי עסקים קטנים כגדולים הופכים להיות בעצמם הפרזנטורים של העסק שלהם ואינם מסתפקים בשחקן או דוגמן בסרט פירסומת. לדוגמא: יעקב הלפרין, הבעלים של "אופטיקה הלפרין" מככב בפרסומת של רשת חנויות האופטיקה שלו ואפילו בשלטי חוצות. המסר שלו- "משקפיים הם מוצר צריכה בסיסי ", ולכן גם הפרנזטור הוא אדם רגיל לחלוטין. כך לבנת פורן המייצגת את חברת "זכותי" שהיא עומדת בראשונה וכמובן פנינה רוזנבלום העומדת בראש אימפריית הקוסמטיקה שלה.
בעלי עסקים אלו ואחרים מבינים כי אנשים קונים לרוב מתוך החלטה רגשית ולא מתוך צורך. בעלי עסקים שידעו לסחוף אחריהם קהל לקוחות , להלהיב אותם ואפילו לרגש אותם, יצליחו למנף את העסק שלהם טוב יותר.
מה הקשר בין עמידה מול קהל ובין שפת גוף?
בין אם מדובר במסר הקשור לעסק שלנו או במסר אותו נרצה להעביר לילדים שלנו, חשוב לזכור כי מצד אחד יש לדייק את המסר שאנחנו רוצים להעביר ומצד שני חייבים גם ללמוד איך להגיש את המסר. אופן הגשת המסר נעשה באמצעות פיתוח מודעות לשפת גוף ושימוש נכון בשפה הבלתי מילולית הזו. ישנם חוקרים הטוענים שלמעלה משבעים אחוז מהמסר שאנו מעבירים הוא מסר בלתי מילולי המועבר על ידי שפת הגוף, ורק שלושים אחוזים קשורים לתוכן הנאמר. כלומר, מה שחשוב הוא לא אנו אומרים אלא איך אנחנו אומרים! אם למשל, נרצה לרגש את הקהל, נשתמש נכון במיתרי הקול , נגביר או נאט את הקצב, אם נרצה לסחוף אחרינו אנשים עם רעיון חדש נשתמש בשפת גוף נכונה כגון: תנועתיות אנרגטית ותנועות ידיים מודגשות.
אחד הדברים החשובים לזכור הוא כי מהרגע שפתחנו את הפה , יש מעל ראשנו מעין שעון עצר דימיוני הסופר שישים שניות לאחור. אם תוך דקה לא לכדנו את הקשב של השומעים, אנחנו בבעיה. ייתכן ואיבדנו את הקהל שלנו. בעידן הנוכחי לאנשים אין הרבה סבלנות והם מוסחי דעת. לכם חשוב ללכוד את תשומת הלב כבר מהדקה הראשונה.
עמידה מול קהל בחיי היום יום
כאמור, לא רק בעלי עסקים צריכים לדעת איך לסחוף קהל. לדוגמא, יושב ראש ועד בניין שרוצה לקדם רעיון, ראש הנהגת הורים בבית ספר, מורה העומדת מול כיתה, מדריכי טיולים, עורכי דין הנואמים בבית משפט ואפילו פקיד העומד מול הבוס שלו ומציג לו את תוכנית העבודה היומית. המכנה המשותף בין כל האנשים האלה הוא הידיעה וההבנה שלהם כי בכדי שיוכלו לעמוד מול אנשים אחרים ולהעביר מסר הם חייבים לדעת כיצד לעשות זאת נכון ובבטחון. חישבו כמה יכול להיות מתסכל כשרוצים להעביר מסר חשוב אך אין לנו מושג איך לעשות זאת. או כמה מתסכל לרצות להעביר מסר אך אין לנו בטחון לעמוד ולדבר מול אנשים. לא פחות מתסכל זה לראות אחרים, אולי פחות מוכשרים מאיתנו, מעבירים מסר פחות מדויק מהמסר שלנו, אך הם עושים זאת בביטחון וללא כל חשש….
חדשות טובות – ניתן ללמוד עמידה מול קהל!
זה אולי מתסכל אולם הבשורה הטובה היא שניתן לטפל בזה. אפשר וצריך ללמוד לדבר מול קהל. מדובר במיומנות נרכשת שניתן ללמוד ולתרגל. ככל שנתרגל נצבור בטחון ואפילו החשש לדבר מול קהל יפחת באופן משמעותי. נכון, ישנם אנשים כריזמטיים טבעיים היודעים את המלאכה ולא זקוקים לסיוע, אך רוב האנשים יכולים ללמוד טכניקות פשוטות של דיבור מול קהל המשנות חיים. טכניקות כגון שימוש נכון בקול, יציבה נכונה, שימוש בתנועות בידיים, שפת גוף מדויקת וכמובן דיוק המסר עצמו. כל אלו מסייעים להפוך כל דיבור בפני קהל לחוויה נגישה ופשוטה יותר.
לסיכום, כולנו יכולים ללמוד לעמוד מול קהל. מי שישכיל לעשות זאת נכון, להתמודד עם החשש, יאזור אומץ ולא ימנע מהתבטאות מול קהל, יגלה מהר מאוד כמה מחסומים הוא יכול להסיר וכמה יעדים הוא יכול לכבוש.