שם המשחק – עמידה מול קהל
אצל לא מעט אנשים עצם המחשבה שהם יצטרכו לעמוד מול קהל ולדבר, יוצרת רתיעה ולא מעט חשש. גם אנשים בעלי בטחון עצמי אשר בסיטואציות חברתיות לא חווים כל קושי בשיחות אישיות עם קולגות או חברים, לעיתים מוצאים עצמם במבוכה מול קהל אנשים שאינם מכירים. לעומתם, יש כאלו המורגלים לדבר מול קהל ולא חווים חשש, אך חשים כי המסר אותו רצו להעביר אינו בא לידי ביטוי. המכנה המשותף בינהם כנראה הוא הצורך לשפר ולהתנסות ב"תורת העמידה מול קהל".
כיום יותר ויותר אנשים נדרשים לדבר מול קהל. מנהלים מעבירים פרזנטציות, מרצים מלמדים תוכן ואפילו בעלי עסקים קטנים עומדים מול קהל ומספרים על העסק או השרות שלהם. בין אם מדובר בהרצאה פרונטלית ובין אם מדובר בהרצאה באינטרנט, המרצה חייב ללכוד את תשומת הלב של הקהל כבר מהשניות הראשונות של ההרצאה ואפילו בטרם תאמר מילה אחת.
ניתן להתגבר על החשש מפני עמידה מול קהל בעזרת תירגול מנטלי של מחשבות חיוביות היוצרות מציאות חדשה. אנשים החוששים לדבר מול קהל חווים תופעות פיזיות כגון דפיקות לב מואצות, הזעה מוגברת, תחושת קיפאון והתרגשות. בעיקרון, התרגשות הינה דבר חיובי לפני עמידה מול קהל ובתנאי שאיננה משתקת. תרגול בעזרת מנטור והקניית הרגלי חשיבה חדשים מסייעים רבות לאנשים להתגבר על תופעות אלו ולתעל את ההתרגשות למקום חיובי בעזרתו יוכלו למנף את ההרצאה מול קהל. אחת הדרכים האפקטיביות ביותר להתגבר על החשש היא נשימות ממוקדות. הנשימות גורמות לחמצן לחדור לריאות ובכך ליצור תחושת רוגע ופוקוס. כמו כן, קיימות תנועות פיזיות שניתן לעשות לפני העמידה מול קהל וזאת בכדי להחדיר אנרגיה חיובית.
לאחר שהתגברנו על החשש, ישנם כללים בסיסיים שייסעו לנו לשפר את העמידה מול קהל בכדי לייצר הרצאה או פרזנטציה מנצחת. המרצה חייב לקחת בחשבון כי הוא חייב לרתק את הקהל וכי עומד לרשותו כלי חשוב ביותר שיסייע לו ליצור קשב ועניין אצל הקהל. הכלי הוא – המרצה עצמו!! בראש ובראשונה יש לתת את הדעת לכניסה הראשונית לבמה. עליה בוטחת, יציבה והגעה למרכז הבמה משדרת סמכותיות וכריזמה.
כמו כן, העליה לבמה, למרות ההתרגשות, חייבת להיות מלווה בחיוך. שם המשחק הוא חיוך! חיוך יוצר קשר בלתי אמצעי עם הקהל ומפחית התנגדויות. בנוסף, מבט ישיר את הקהל יוצר תחושת סמכות והזדהות בו זמנית. הקהל מרגיש שהמרצה "נמצא איתו" מבחינה ריגשית והוא חש מגויס להקשבה. חשוב שלאורך כל הפעילות על הבמה, המרצה יתבונן על כל הקהל ולא יתמקד באזור אחד וזאת כדי לא לאבד הקשבה אצל חלק מן הקהל.
אלמנט חשוב עליו יש לשים דגש הוא "שפת הגוף" שלנו. שפת גוף מוגדרת כמכלול של הבעות פנים ותנועות גופניות המשקפות תחושות ורגשות. שפת הגוף יכולה לתמוך,לחזק או להחליש את המסר המילולי. כמו כן, היא משפיעה על האמון של הקהל במרצה. עבודה נכונה עם שפת הגוף, עשויה לגרום לקהל להיות מרותק, מפוקס וערני לאורך כל ההרצאה.מחקרים מוכחים כי יותר משבעים אחוז מהמסרים העוברים בשיחה הינם בלתי מילוליים. שפת הגוף מעבירה מסרים חשובים שלעיתים אינם נמצאים בהלימה לתוכן אותו מעביר המרצה. לדוגמא, מרצה שידבר על בטחון עצמי והצלחה, אך גופו שפוך, עמידתו אינה יציבה וטון הדיבור שלו מהוסס, קרוב לוודאי יעביר מסר אחר לחלוטין מאשר המסר המילולי שלו. הדבר יגרום לאי נוחות אצל הקהל ולעיתים אף לאנטגוניזם. זוהי תופעה שניתן וצריך להמנע ממנה. תנועות הגוף, הידיים וההליכה על הבמה הם חלק בלתי נפרד משפת הגוף. מרצה שיעמוד בתנוחה אחת או יסתתר במשך כל ההרצאה מאחורי פודיום לא יצור עניין ויאבד את הקשב של הקהל. כמו כן, תנועות ידיים קצרות וחותכות וכפות ידיים מאוגרפות עלולות לשדר תוקפנות ואילו תנועות ידיים גדולות, כפות ידיים פתוחות וגוף נינוח ויציב משדרים לעיתים הכלה וסימפטיה. הדרך ללמוד את שפת גופנו היא פשוטה. מעבר למודעות לשפת הגוף, יש חשיבות גם לתירגול. מומלץ לצלם את ההרצאה ולתת לחברים, קולגות או בני משפחה לצפות. לאחר מכן, לבקש מהם לתאר אילו מסרים בלתי מילוליים הם קיבלו ולהשוותם למסרים המילוליים בהרצאה.
חלק בלתי נפרד משפת הגוף והמסרים הבלתי מילוליים עוברים גם בטון הדיבור ובקצב הדיבור. מרצה שידבר בטון בוטח משדר לקהל כריזמה ובטחון. קהל נוטה להאמין למרצה כריזמטי, יותר מאשר למרצה המדבר בטון מהוסס ומגומגם. חשוב מאוד שטון הדיבור יהיה מותאם למסרים המילוליים ויביע רגש במקומות המותאמים. דיבור מונוטוני יתפרש כמשעמם, מה שעלול לגרום לקהל להתעייף ולאבד עניין.
עולם התיאטרון מלא כלים העשויים לסייע לכל מרצה ולכל אדם הנדרש לעמוד ולדבר מול קהל. אין הכוונה כי מרצה צריך להיות שחקן, אולם תרגול טכניקות אלו קרוב לוודאי שיהפכו כל מרצה -למרצה מצויין ומרתק. ענת אביעד, שחקנית, קומיקאית ומרצה מנוסה, מלמדת בסדנת עמידה מול קהל מרצים ובעלי עסקים את תורת העמידה מול קהל ומשלבת טכניקות ייחודיות מעולם הבמה. אלמנטים כמו שפת גוף, קצב דיבור, התגברות על פחד במה ואף שילוב טכניקות של הומור הם חלק בלתי נפרד מהתכנים אותם היא מלמדת מרצים בסדנאות יחיד או סדנאות קבוצתיות. התכנים המועברים בסדנאות מותאמים לצרכים הספציפיים של המרצה או בעל העסק.