"החיים הם סיפור
וסיפור הוא כל החיים.." (ענת אביעד)
כולם מדברים על סטוריטלינג. סטורילינג בעסקים, סטוריטלינג בחיי היום יום, סטוריטלינג בשיווק, ואיפה לא…
אז מה זה סטוריטלינג?
סטוריטלינג, היא אומנות הסיפור, אחת מהמיומנויות העתיקות ביותר בעולם ו"מספר סיפורים" הוא אחד מהמקצועות הקדומים ביותר. בסיפורי התנ"ך השימוש בטכניקה זו הייתה נפוצה ביותר. התנ"ך, למעשה, הוא אוסף סיפורים עתיקים והנביאים למשל, השתמשו בטכניקת הסיפור בכדי להעביר מסר לקהל המאמינים.
אך לא רק הנביאים השתמשו בטכניקה עתיקת יומין זו, אלא בכל תרבות באשר היא יש שימוש נרחב בסטוריטלינג כאמצעי לתקשר ולהעביר מסר. מאז שחר האנושות, היו מספרי סיפורים, ביניהם מנהיגים, מורים, וכמובן אנשי דת, אשר לכדו את קהל שומעיהם מול מדורת השבט וריתקו את המאזינים עם סיפורים השאובים מעולם המציאות והדמיון כאחד.
כיום, אומנות הסיפור זוכה לעדנה מחודשת ומוכרת לא רק כז'אנר תיאטרלי, אלא כאמצעי להעברת מסר מעולמות תוכן שונים, החל מעולם המכירות והשיווק, ועד לעולם האימון והפסיכולוגיה. השילוב בין סטוריטלר כריזמטי, תוכן הסיפור עצמו וקהל המאזינים, יוצר חוויה בלתי נשכחת וייחודית לטכניקה זו.
כמו כן, יותר ויותר בעלי עסקים ואנשי שיווק משתמשים בסיפור ככלי שיווקי מאחר והסיפור מסייע ללקוח לזכור את המסר השיווקי. אך לא רק אנשי שיווק משתמשים בסיפור ככלי עבודה. גם מורים, מרצים, מדריכי טיולים, עורכי דין ובעלי מקצועות נוספים עושים בסיפור שימוש אפקטיבי. בנוסף, גם אנשים המעוניינים לשפר ולחזק מיומנויות תקשורת לומדים לספר סיפור ומפיקים מכך תועלת והנאה גם יחד.
טכניקות סטוריטלינג
ישנן טכניקות סטוריטלינג שונות, כאשר השימוש בסיפור כאמצעי המחשה להעברת המסר, הוא חלק מ"משולש הקסם". הסיפור, אם כן, הוא צלע מרכזית במשולש הקסם. מספרי הסיפורים, המרצים, המאמנים או אפילו הייטקיסטים המעבירים פרזנטציות הם צלע נוספת של המשולש. כאשר מספר הסיפורים פותח את פיו ומתחיל לספר, נוצרת אינטראקציה מיוחדת בינו, בין הסיפור ובין הקהל.
הקהל, בין אם מדובר בקולגות בישיבת צוות או קהל מאזינים בהרצאה, הוא הצלע השלישית במשולש. מערכת היחסים בין המספר, הסיפור והקהל יוצרת חוויה ייחודית המאפשרת העברת מסר באופן זכיר. אנשים זוכרים טוב יותר סיפורים מאשר טבלאות, מספרים או עובדות. שלושת המרכיבים הללו יוצרים את הקסם המיוחד השמור לאומנות הסטוריטלינג.
סטוריטלניג והקהל
מספר הסיפורים, הסטוריטלר, הוא הכלי באמצעותו המסר עובר, אולם גם לקהל יש חלק חשוב מאוד. הסטוריטלר יוצר קשר בלתי אמצעי עם הקהל באמצעות הכלי החשוב ביותר העומד לרשותו – הוא עצמו! באמצעות הסיפור הוא מגייס את הקהל ההופך לחלק בלתי נפרד מהחוויה. לפעמים הקהל "ישחק" תפקיד מסוים בסיפור.
הדרמה הנוצרת בין ה"קהל" ל"שחקן" והיכולת של מספר הסיפורים להפעיל את הקהל הופכות אותו לאמן חברתי ואת אמנות מספרי הסיפורים (סטוריטלינג) לאמנות חברתית. בעולם העסקים הסיפור הופך מכלי אומנותי חברתי, לכלי עיסקי לכל דבר.
אז איך "בוראים" סיפור?
ראשית חשוב לעבור על מרכיבי הסיפור. המרכיב הראשון הוא נושא הסיפור. על מה בעצם מדבר הסיפור? במה הסיפור עוסק? כמו כן, חשוב לדייק את המסר של הסיפור. כל סיפור חייב להכיל אמירה או רעיון מרכזי. מאחר ומספר הסיפורים הוא אמן חברתי, האמירה חייבת לשרת את האינטראקציה עם הקהל, היינו להטמיע בקהל מסר ברור שלשמו נוצר הסיפור.
לאחר מכן, מגיעה הסיטואציה הדרמתית, לב הסיפור. מהו הקונפליקט בסיפור? הקונפליקט הוא זה שמניע למעשה את עלילת הסיפור. מה למעשה קרה? מי הן הדמויות המובילות את העלילה? מספר הסיפורים משחק למעשה את הדמויות עצמן ואחראי לאינטראקציה ביניהן. באמצעות טכניקות תיאטרליות הוא יוצר את המתח בין הדמויות ורוקם את העלילה. חלק בלתי נפרד מהעלילה הוא הזמן בו העלילה מתרחשת והמקום בו היא לוקחת חלק.
כל אחד מהמרכיבים הללו מעבים את הסיפור ומעניקים לו נפח. לאורך כל הדרך יוצר מספר הסיפורים דיאלוג עם הקהל תוך התייחסות לסגנון הסיפור. סגנון הסיפור מכתיב את הקצב ואת המסרים. האם הסגנון הוא פיוטי? האם הסיפור הוא סיפור קומי? מספר הסיפורים בוחר גם את שפת הסיפור – האם הסגנון קליל ובשפת היום יום? האם הסיפור מסופר בשפה גבוהה? האם השפה משתנה בהתאם לקהל המאזינים? מספר הסיפורים מתאים עצמו אל סגנון הסיפור והעבודה על כל המרכיבים גם יחד יוצרת את החוויה כולה.
יש לנו סיפור – איך "מגישים" אותו לקהל?
לאחר שהסיפור בנוי הגיעה תורה של מלאכת הגשת הסיפור.האחריות על הגשת הסיפור לקהל מוטלת כמובן על מספר הסיפורים המהווה את השחקן הראשי והוא עושה זאת באמצעות טכניקות תיאטרליות ומיומניות עמידה מול קהל. מספר הסיפורים הוא דמות כריזמטית הנשענת לרוב על אישיותו של המספר. אופן עמידתו על הבמה, שפת הגוף, המימיקות בפנים, טון הדיבור, האינטונציה והתנועה על הבמה הם חלק בלתי נפרד מהחוויה. גם אם מספר הסיפורים בחר לשבת ולא לנוע על במה, כל גופו, תנועות ידיו והשימוש בקול ישרתו אותו בכדי ליצור אינטראקציה עם הקהל. לאורך כל הדרך, מספר הסיפורים מביט אל הקהל ולוכד את הקשב על ידי שילוב כל מרכיבי ההגשה גם יחד.
יצירת הזדהות – המפתח ליצירת סיפור מנצח
מספר הסיפורים מבקש ליצור הזדהות ולשאוב את הקהל לתוך ההתרחשות בסיפור. הוא עושה זאת על ידי כך שהוא מעורר קשת של רגשות. לא פעם, הקהל ישאל את עצמו – האם הסיפור הוא סיפורו של המספר? האם הסיפור מבוסס על חוויה אישית שלו? בתיאטרון למשל, הקהל מצד אחד מזדהה ומצד שני מודע לעובדה שההתרחשות על הבמה מועברת על ידי שחקנים. לעומת זאת, כשמספר הסיפורים מגיש סיפור, הקהל לא פעם רואה בסיפור ובמספר מיקשה אחת, דבר היוצר חוויה רגשית בלתי רגילה.
יתרונות השימוש בסטוריטלינג
אחד מהיתרונות של הסיפור הוא כאמור, העברת מסר זכיר. לא פעם אנו רוצים ללמד או להעביר מידע אולם ברור לנו שקהל השומעים לא יזכור את התוכן. אולם, מידע שיועבר על ידי סיפור הוא מידע שייזכר על ידי הקהל. כל מידע, סיטואציה או חוויה שיוגשו באמצעות סיפור יחקקו בזיכרון השומעים. לכן, מרצים, מורים, מדריכים ואפילו אנשי עסקים נוהגים להמחיש מידע באמצעות סיפורים. נסו לזכור טיול מאורגן שלקחתם בו חלק. קרוב לוודאי שלא תזכרו שמות מסובכים של אתרים, אך תוכלו להיזכר בקלות בסיפור מעניין שסיפר המדריך אודות האתר.
כמו כן, הסיפור הוא אמצעי תקשורת לכל דבר. חברים אוהבים למשל, לספר זה לזה סיפורים אודותיהם. הסיפור יוצר הווי חברתי וגיבוש, מסייע ב"שבירת הקרח" בסיטואציות חברתיות שונות ואף מאפשר העברת משוב וביקורת באופן שאינו פוגע בזולת. הסיפור, ובמיוחד הסיפור הקומי, מאפשר חיבור בין בני אדם, מסייע בפתרון קונפליקטים ויוצר אווירה טובה. כמו כן, הסיפור הוא גם אמצעי בידור לכל דבר, בין אם מדובר בסיפורים שחברים מספרים זה לזה ובין אם מדובר בסיפורים אותם מעלה שחקן או סטנדאפיסט על הבמה. בשני המקרים, הקהל נהנה בשל ההזדהות שהוא חש עם הסיפור ועם מספר הסיפורים.
סטוריטלינג עסקי
בשל היתרונות הרבים של הסיפור, לא מעט אנשי עסקים לומדים את טכניקת הגשת הסיפור. מסתבר כי בעלי עסקים המרבים להשתמש בסיפור בתהליך המכירה (סטוריטלינג עסקי), ובמיוחד בסיפור אישי, מצליחים למכור בצורה אפקטיבית יותר. הדגש בסיפור במקרה זה הוא על הצורך הבוער ביותר של הלקוח. בעל העסק לומד להדגים ללקוח באמצעות סיפור כיצד המוצר שלו או השרות אותו הוא מספק, יכול לענות על הצורך של הלקוח. באופן זה, נוצרת הזדהות דבר המקל על תהליך המכירה. בין אם מדובר בשיחת מכירה פרונטאלית או בסרטון שיווקי העולה לרשתות החברתיות, אין ספק שהשימוש בסיפור משדרג את תהליך העברת המסר ומסייע בתהליך השיווקי.
מעוניינים לקבל מידע אודות סטוריטלינג ועמידה מול קהל, או להירשם לקורס סטוריטלינג או סדנת סטוריטלינג ממוקדת, צרו איתי קשר ואשמח לפרט בנושא
> לקבלת פרטים אודות העברת תכנים בנושא עמידה מול קהל וסטוריטלינג
> לקבלת פרטים אודות סדנאות וקורסים בנושא סטוריטלינג
> לקבלת פרטים אודות תכנית ליווי אישי לאנשי עסקים ומרצים