אז למה דווקא סדנא?
מקומות עבודה רבים, צוותים מקצועיים כגון מורים ואף אנשים פרטיים שואלים את עצמם באיזו דרך יוכלו להנות מתוכן מעשיר ומלמידה חוויתית.
כמובן שקיימת אופציה לצפות בהרצאה אולם סדנא מספקת חוויה שונה לגמרי. הפורמט של סדנא מאפשר למשתתף לספוג מידע תוך כדי תהליך. בעוד שהרצאה היא לרוב פרונטאלית והצופה לא בא לידי ביטוי, בסדנא, המשתתף הוא חלק בלתי נפרד מהתהליך. כמו כן, לרוב מספר המשתתפים בסדנא הינו מוגבל דבר המאפשר לכל המשתתפים לקחת חלק והשתתף. לעיתים אף קיימת סדנא בהשתתפות אדם אחד בלבד!
לסדנא יש שלוש מטרות עיקריות:
- העשרה – לרוב המידע המועבר בסדנא איננו מידע דידקטי אלא נועד להעשיר את המשתתף בתכנים שונים ומגוונים. כאשר מדובר בסדנא קבוצתית, האינטראקציה עם מנחה הסדנא ועם שאר המשתתפים תורמת אף היא להעשרת הידע. בסדנא קיימת אפשרות לפתח שיח בין המשתתפים, להחליף רשמים ודעות ולמעשה השילוב בין הידע שחולק המנחה עם המשתתפים ובין השיח שנוצר עקב כך, יוצר חוויה מעשירה ומיוחדת. לדוגמא, בסדנת "אומנות הסיפור- STORY TELLING", מנחת הסדנא, ענת אביעד, מעבירה מידע מרתק על הסיפור כז'אנר תיאטרלי, מדגימה כיצד לסיפור יש ערך בחיי היום יום, החל מדרך לתקשר עם בני אדם ועד לאופציה לשווק מוצר באמצעות סיפור. הדבר נעשה תוך כדי אינטראקציה עם המשתתפים. כל אחד מהם מתרגל את יכולתו לספר סיפור, המשתתפים צופים ולומדים הם מהצפייה והן מהפרקטיקה האישית שלהם. הדבר יוצר חוויה מעשירה ומלמדת.
- חוויה והתפתחות אישית – הפעילות בסדנא, בין אם מדובר בסדנא מתמשכת או בעלת מפגש אחד, הינה תהליכית. המשתתפים חווים תהליך חוויתי שבאופן אחר לא יוכלו לחוות. רבים מהמשתתפים בסדנאות שונות מספרים כי עצם ההשתתפות מספקת חוויה מעצימה, פעילות הפגתית ומקורית שלרוב כרוכה בהשתתפות פעילה ובתירגול של המשתתפים. גם כאשר מדובר בסדנא בה משתתף אדם אחד – הוא חווה תהליך. בסיום המפגשים המשתתפים יוצאים עם תובנה או אופציה לשינוי משמעותי בחייהם, בעבודתם ובתקשורת הבינאישית שלהם. לעיתים השינוי בא לידי ביטוי בידע נרכש בסדנא, ידע העשוי לשדרג את חייו של המשתתף. בין אם מדובר בסדנא למטרת רכישת ידע, או בסדנא המעבירה חוויה ריגשית, המשתתף עובר תהליך אישי ומיוחד. לדוגמא, ב"סדנת הופעה מול מצלמה ומיקוד מסרים למדיה הדיגיטלית" של ענת אביעד, המשתתף לומד כיצד להופיע בפני מצלמה, להתבטא ברהיטות ולמקד מסרים. לרוב הדבר כרוך בתהליך ריגשי בו לומד המשתתף להתגבר על חששות, על "חרדת מצלמות" וכן לומד למקד את עצמו. מדובר בתהליך המסייע למשתתף לא רק לשם צילום סירטונים למדיה אלא ברכישת כלים שייסעו לו גם בחיי היום יום.
- גיבוש – כאשר מדובר בסדנא קבוצתית הערך המוסף של הסדנא הוא ביצירת גיבוש בין המשתתפים. אירגונים, חברות, חדרי מורים ואפילו משפחות , מוצאים בסדנא אופציה נהדרת להעמיק את ההכירות והקשר עם המשתתפים. לעיתים אנשים שוהים זה בחברת זה שעות רבות במקום העבודה אך הם לא ממש מכירים זה את זה.גם במשפחות רבות ישנם ויכוחים או חילוקי דעות, לא פעם משום שבני המשפחה לא הקדישו זמן להקשיב זה לזה ולחזק את הקשר. הסדנא מאפשרת פלטפורמה נהדרת ובסיס משותף לתקשורת בינאישית, הכירות בלתי אמצעית וגיבוש. בסדנא המשתתפים משוחחים זה עם זה, מקשיבים ומביעים דעה, מתרגלים פרקטיקה יחד וחווים חוויה משותפת. לדוגמא, בסדנא "מה הסיפור שלך?" של ענת אביעד המשתתפים חווים חוויה מרגשת ומעצימה באמצעות קלפים מיוחדים, מקשיבים זה לרגשותיו של האחר , משתפים בסיטואציות אישיות ולומדים להכיר זה את זה כחלק מהתהליך. קבוצה החווה סדנא כזו מסיימת את התהליך כאשר חבריה מתקשרים טוב יותר זה עם זה וכמובן מגובשים יותר.
ענת אביעד, מנחת סדנאות, קומיקאית ומרצה, בעלת ניסיון עשיר בהנחיית סדנאות מקוריות ומעשירות, תשמח לייעץ ולסייע לכם לבחור את הסדנא המתאימה ביותר עבורכם.