צילמת סרטון? משמע אתה קיים!
כיום יותר ויותר בעלי עסקים ומרצים מבינים כי אחת הדרכים ההכרחיות לשיווק העסק או ההרצאה הינה באמצעות העברת תוכן ממוקד וידע לקהל הלקוחות על ידי סירטונים המופצים ברשתות החברתיות השונות. דרך זו מסייעת בביסוס המעמד המקצועי של המרצה או בעל העסק. בנוסף, למרצים קיימת אופציה להמיר את ההרצאה או חלק ממנה לפורמט דיגיטלי אותו הם יכולים לשווק כמוצר נפרד.
צילמת סירטון? העברת ידע באמצעות סירטון? משמע אתה קיים! הסירטונים מאפשרים לקהל לקוחות רב יותר להחשף אל העסק, למוצר או לשרות. ככל שיהיו יותר סירטונים, כך קהל הלקוחות ילמד להכיר את העסק. התוצאה – אנשים קונים ממי שהם מכירים! בנוסף, הסירטונים מסייעים בתהליך המיתוג ומספקים ללקוח חוויה ריגשית.
יחד עם זאת, לא מעט פעמים מרצים מנוסים המורגלים בעמידה מול קהל על הבמה, חוששים מחשיפה מול מצלמה וברשתות החברתיות. כמו כן, גם בעלי עסקים אשר בחיי היום יום משווקים ביעילות את הידע או המוצר שלהם, לעיתים חוששים ומתקשים להשתמש באופציית הסירטונים הדיגיטליים ולייצר סירטונים בעלי ערך עבור קהל הלקוחות שלהם.
אז איך מתגברים על החשש מהמצלמה?
בראש ובראשונה כדאי לעשות "עבודה מנטלית" בעניין ולחזור ולשנן שוב ושוב – נכשלנו? הסירטון יצא לא מוצלח? לא קרה שום דבר! אפשר לצלם שוב ושוב עד שהעמידה מול המצלמה תהפוך לפשוטה יותר. מה כבר יכול לקרות? שנית, חשוב להדגיש ולקבל את ההנחה כי אין צורך להגיע לתוצאה מושלמת, פשוט כי אין דבר כזה "תוצאה מושלמת"- יש תוצאה טובה עבורנו. לכל אדם ייחודיות משלו ואמירה משלו. מה שנראה טוב לאחד, לא בהכרח נכון לשני. ספרו לקולגה או חבר שאתם סומכים עליו שאתם מתכוונים לצלם, התחייבו בפניהם. השלב הבא – צלמו והראו להם!
חשוב מאוד לזכור כי האותנטיות בצילום סירטונים חשובה ביותר. על כן מומלץ מאוד לא ללמוד בעל פה ולא לקרוא מתוך דף . היו אתם! התמקדו בעינית המצלמה, החליטו שאתם עושים זאת, והתחילו לדבר כאילו שאתם מדברים עם חבר קרוב. הדרך הטובה ביותר לשמור על אותנטיות היא פשוט לספר מה אתם מרגישים. נתקעתם? ספרו לקהל הלקוחות שאתם מתרגשים! אל תסתירו, להיפך – היו כנים! קהל הלקוחות מעריך כנות ואמינות, ומעל הכל, אנשים נוטים להזדהות עם אנשים החושפים את רגשותיהם.
על מה לדבר בסירטון?
זוהי כנראה השאלה החשובה ביותר! כלל בסיס הוא לבחור את נושא הסירטון. בכדי לבחור את נושא הסירטון עלינו לחשוב היטב – מהו הצורך הבוער ביותר של הלקוח שלנו. כיצד המוצר או השרות המוצעים עונה על הצורך הזה? סירטון שלא ידבר על הכאב או הצורך של הלקוח יהיה סירטון שלא יניב תוצאות. לדוגמא, מאמני כושר מטפלים בשלל צרכים של הלקוחות שלהם: ירידה במשקל, חיזוק וחיטוב, שיקום, הקניית הרגלי כושר ואפילו החדרת מוטיבציה ועידוד להגשמת המטרות. כל סירטון יענה על צורך אחד בלבד מרשימת הצרכים של הלקוחות. סירטון אחד ידבר על החשיבות של הקניית הרגלי כושר נכונים וסירטון אחר ידבר על התרומה של הכושר הגופני לירידה במשקל. חשוב לזכור כי סירטונים ארוכים שהעוסקים במספר נושאים יוצרים בילבול וחוסר עניין. הכלל הוא פשוט:
כאב או צורך אחד = סירטון אחד!
אז בחרנו נושא, מיקדנו את הצורך של הלקוח, והשלב הבא הוא לייצר סירטון מעניין. לאור ההצפה וכמות הסירטונים המסתובבים ברשתות החברתיות, לוקח לאנשים שניות ספורות להחליט אם הם ממשיכים לצפות בסירטון. אנו עלולים לייצר סירטון בו השקענו כסף, משאבים, זמן, הפקת תוכן וסט צילומים מיוחד ובכל זאת, כמות הצופים תהייה מועטה ולא מספקת. כדי שעוגמת הנפש הזו תחסך מאיתנו חשוב להבין כי סירטון נצפה איננו בהכרח סירטון מושקע, עם סט מיוחד או נראות יוצאת דופן. לעיתים, דווקא סירטונים המצולמים בסלון הביתי הופכים עד מהרה לויראליים. הסיבה לכך פשוטה – הם מעניינים! הקהל הזדהה והאמין לדובר. זו התוצאה אליה אנו שואפים להגיע.
כמו כן, בכדי לייצר סירטון מנצח עלינו להקפיד על מספר כללים בסיסיים. חשוב לדבר בקול ברור ולא מונוטוני. להגיע לצילום הסירטון עם האנרגיה הנכונה, חדורי מוטיבציה. לא "לבלוע מילים", לא לדבר לאט מדי או מהר מידי. מומלץ לתרגל זאת לפני הצילום.
כמו כן, מה שהופך סירטון רגיל לסירטון מצויין, הוא ללא ספק יצירת הזדהות וחוויה ריגשית.
כלי נהדר המסייע לצירת חוויה כזו, הוא הסיפור. ככל שנשתמש בסיפורים כך הסירטון יהפוך למעניין יותר. סיפור איננו חייב להיות ארוך ומעייף. קהל הלקוחות רוצה לשמוע עלינו, על החוויות שלנו, האם אנו חולקים אותם קשיים וכיצד אנו מתמודדים עם קשיים אלו. הלקוח ירצה למצוא בסירטון סיפור ובו תשובה כיצד השרות או המוצר שלנו יכול לסייע לו. אנשים עלולים לשכוח את נושא הסירטון אבל הם לא ישכחו לבטח את הסיפור! במידה והסיפור יענה על שאלה זו, הלקוח כנראה ירצה שנספק לו את המוצר או השרות שלנו. הסיפור אם כך, יוצר הנעה לפעולה! כמו כן, חשוב לכוון את הסיפור לקהל היעד אליו מופנה השרות או המוצר אותו אנו מציעים. בנוסף, הסיפור מסוגל לייצר רגש ומסר אותו אנו מכוונים לקהל הלקוחות שלנו ולכן קרוב לוודאי שהוא יעיל יותר מכל טכניקה שיווקית אחרת.
הדבר הבא שחשוב להעניק לו תשומת לב בעת צילום הסירטון הוא שפת הגוף. שפת גוף היא שפה תקשורתית לכל דבר. לעיתים אנו נתקלים במקרים בהם אדם אומר משהו אחד, אבל שפת גופו משדרת מסר אחר לגמרי. הדבר יוצר תחושה של אי אמינות וקרוב לוודאי שלא נקנה או נזמין שרות מאדם שהעניק לנו חוויה של אי אמינות. חשוב אם כך לשים לב לטון הדיבור – האם הוא חלש מדי ומשדר חוסר בהירות? האם הוא חזק מדי ומשדר תוקפנות? תנועות הידיים לדוגמא, האם הן גדולות מדי מהירות או אולי עדינות? צפו בסירטונים שלכם ונסו לבדוק מה שפת הגוף שלכם משדרת. האם הגוף שלנו נינוח בזמן צילום הסירטון או מכווץ ומתוח? זכרו – הגוף שלנו מעביר מסר! היו מודעים לכך!
נושא חשוב נוסף הוא הרקע בו מצטלם הסירטון. מומלץ מאוד לבחור רקע נייטרלי שאינו מסיח את הדעת וגורם לצופה לנדוד במחשבות על פרטים מסיחי דעת. כך נבטיח שהצופים יהיו ממוקדים אך ורק בנושא הסירטון. חשוב מאוד שהרקע יהיה תואם למסר שאותו אנו רוצים להעביר. למשל, פסיכולוג המעוניין להעביר ערך או ידע, יכול להצטלם בקליניקה דבר המשדר סמכות או לחילופין בפינה אחרת המשדרת רוגע ונוחות. לא היינו מצפים, למשל, לראות סירטון של פסיכולוג בנושא הקשור לתחום עבודתו באמצע היער כשהפסיכולוג לבוש בגדי ספורט. אי ההלימה בין התוכן לרקע יוצרת סירטון בעייתי שקרוב לוודאי לא יניב תוצאות.
צילום סירטונים ובחירת התוכן הוא ידע שכדאי וניתן לרכוש אותו. ענת אביעד, שחקנית, כותבת תוכן ומלווה בעלי עסקים ומרצים בעמידה מול מצלמה, מעבירה סדנאות פרטניות וקבוצתיות לבעלי עסקים. המטרה היא לסייע להם ללמוד כיצד לעשות זאת בדרך הנכונה ביותר והיעילה ביותר עבורם.